Een vrije dag - Sensorisch spelen :

Vandaag zijn Maurice en Estelle thuis, geen quarantaine maar een doodgewone pedagogische studiedag.
Ja, die bestaan ook nog 🙂

Omdat een vrije dag al te vaak resulteert in veel te lang naar een scherm staren, had ik mezelf voorgenomen om samen met hen een activiteit te doen.

Estelle en Maurice zijn niet die kindjes die vaak zelfstandig gaan spelen. Maar enkele keren gaan ze uit zichzelf speelgoed uithalen én er effectief langer dan 15 minuten mee spelen. Ze spelen wel graag, maar meestal houdt dit in dat wij hen moeten begeleiden in het spel of dat we zelf moeten meespelen. Ik geef zeker toe dat ik daar niet altijd de tijd en/of zin in heb. Maar ik probeer hier wel meer tijd voor te maken.

Beiden spelen ze graag met hun handen, werken in de tuin, ploeteren in water, spelen met slijm, ... Dit valt allemaal onder het sensorisch spelen. Sensorisch spelen zorgt voor rust, zorgt voor ontprikkeling. Ideaal dus voor mijn 2 bengels. Zo zijn ze straks niet te opgefokt.

Een tijdje terug zag ik een leuke activiteit passeren op de blog "Unicorns&Fairytales" (een zeer leuke mom-blog trouwens):
spelen met zelfgemaakt gekleurde rijst.

Ze kozen elk 3 kleurtjes waarmee ze de rijst mochten inwrijven. Het voorbereidende werk was hier al een schot in de roos. Het kneden van de rijst tot het gewenste kleur vonden ze al zeer 'satisfying' zoals Estelle dit tegenwoordig zegt. Eens de rijst droog was liet ik hen zelf kiezen wat ze er mee wilden doen. Estelle koos ervoor om met de rijst te knutselen, terwijl Maurice liever in de rijst rommelde met zijn handen.

Maurice wou graag de kleuren mengen, maar Estelle had daar dan weer moeite mee. Na wat heen- en weergekibbel heeft Estelle nog een klein potje gevuld in laagjes gekleurde rijst. De resterende rijst mocht dan wel gemengd worden en werd in een gesloten potje bewaard voor later.

Alhoewel ze nog tot vervelens toe lopen schudden hebben met de pot rijst, en ik toch eventjes op de tanden moest bijten, was het een zeer geslaagde activiteit!

        

         

    

© 2021 - 2024 Hoofdje Vol | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel